Hoe gebruik ik een portofoon bij een BHV-oefening?

Hoe gebruik ik een portofoon bij een BHV-oefening?

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Het is een belangrijk onderdeel van het waarborgen van veiligheid op het werk. BHV'ers hebben als taak om te zorgen voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers bij een calamiteit of noodsituatie. Een portofoon kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor BHV’ers, omdat het de communicatie tussen de BHV'ers en de incidentcommandant makkelijker maakt. Daarom is het goed om ook bij een BHV-oefening portofoons te gebruiken.

Voorbereiding BHV-oefening met portofoon

Voordat u aan een BHV-oefening begint, is het belangrijk dat uw portofoon gebruiksklaar is. Zorg ervoor dat u zeker weet dat de portofoon werkt, de batterijen volledig zijn opgeladen en dat de portofoon is afgesteld op het juiste kanaal. Als u de portofoon voor het eerst gebruikt, adviseren wij om de handleiding door te lezen. Zodat u tijdens de oefening precies weet hoe u de portofoon kunt gebruiken.

Gebruik portofoon tijdens BHV-oefening

Tijdens een BHV-oefening is het belangrijk om uw portofoon altijd bij u te hebben. Dan kunt u via de portofoon snel communiceren met andere BHV'ers en de incidentcommandant. Onze tips en adviezen bij het gebruik van uw portofoon:

  • Zoek altijd een veilige plek om te communiceren en zorg ervoor dat u niet in de weg staat van andere BHV'ers.
  • Gebruik altijd de zogenaamde ‘push-to-talk’ knop (PTT-knop) om te communiceren. Dit zorgt ervoor dat alleen u te horen bent via de portofoon.
  • Communiceer zoveel mogelijk via de portofoon in plaats van face-to-face. Zo is iedereen direct op de hoogte en heeft u meer tijd voor het oplossen van het probleem.
  • Zorg ervoor dat u duidelijk en rustig spreekt, zodat anderen u goed kunnen verstaan. In ons artikel over etherdiscipline leest u de uniforme regels rondom communicatie via portofoons.
  • Gebruik de portofoon om snel te communiceren met andere BHV’ers en om hulp te vragen als dat nodig is.
  • Bewaar de portofoon op een veilige plek, zodat de portofoon niet kapotgaat en u deze niet verliest.

Voordelen gebruik portofoon bij BHV-oefening

Als u de portofoon op de juiste manier gebruikt, kan het een belangrijk hulpmiddel zijn bij het uitvoeren, voltooien en de evaluatie van de BHV-oefening. Het maakt de communicatie tussen BHV'ers en de incidentcommandant gemakkelijk. Ook zorgen portofoons ervoor dat iedereen snel op de hoogte is van wat er gebeurt tijdens een noodsituatie. Door de portofoon op de juiste manier te gebruiken, kunt u snel en efficiënt reageren op een crisis en ervoor zorgen dat iedereen in veiligheid wordt gebracht. Ook kunt u de portofoongesprekken opnemen en gebruiken in de evaluatie.

Bescherm uw portofoon

Een portofoon is niet onverwoestbaar. Zorg ervoor dat u de portofoon op een veilige plek bewaart. Bescherm uw portofoon tegen mogelijke schade, bijvoorbeeld door de portofoon te voorzien van een lederen draagtas. Als u de portofoon niet meer nodig hebt, zet hem dan uit om batterijen te besparen. Als u de portofoon op de juiste manier gebruikt en periodiek onderhoudt, is het een duurzaam en waardevol hulpmiddel tijdens BHV-oefeningen en tijdens incidenten en calamiteiten

Bekijk onze BHV portofoon pagina voor de beste portofoons geschikt voor uw BHV’ers.