Portofoon vergunning

Hoe een portofoon vergunning aanvragen?

Het verkrijgen van een zendvergunning is noodzakelijk om een portofoon professioneel te kunnen en mogen gebruiken. Daarnaast is er een aantal criteria waaraan u dient te voldoen. Dit artikel geeft u inzicht over hoe dit in zijn werk gaat en hoe u een zendvergunning kunt aanvragen in Nederland. Wanneer u uw communicatieapparatuur via SMELT koopt, huurt of leaset dan ondersteunen wij u uiteraard graag met de vergunningsaanvraag en alles wat daarbij komt kijken.

Goed om te weten: er zijn ook portofoons verkrijgbaar waar geen zendvergunning voor nodig is, deze worden ook wel licentievrije walkie talkies genoemd.

Wat is een portofoon vergunning of zendvergunning?

U heeft een zendvergunning nodig, wanneer u gebruik wilt maken van analoge, digitale of TETRA-portofoons met een zendvermogen hoger dan het toegestane zendvermogen van 0,5 watt. Het is een soort schriftelijk akkoord van de overheid om te mogen zenden vanaf een bepaalde frequentie. U dient een vergunning te hebben wanneer:

  • De portofoons een zendvermogen hebben boven de 0,5 Watt.
  • De portofoons op een andere frequentie werken dan de PMR446 band.

Wat zijn de voordelen van een portofoon vergunning?

Het grootste voordeel is dat u ongewenste deelnemers uitsluit van uw communicatie. U krijgt een aangewezen stukje frequentie wat de kans verkleint op inbreuk of storingen. Daarnaast is het bereik van een portofoon met vergunning groter dan een portofoon zonder vergunning. Er zijn bij Agentschap Telecom twee soorten vergunningen aan te vragen voor het gebruik van portofoons en mobilofoons: een vergunning voor landelijk gebruik en een vergunning voor gebruik op een specifieke plaats.

Vergunning voor landelijke portofoon gebruik

Wanneer u een vergunning voor landelijk portofoon gebruik aanvraagt, ontvangt men van het Agentschap Telecom een lijst met frequenties welke u kunt gebruiken. Een groot voordeel bij deze vergunning is dat u beschikt over meerdere frequenties zodat u bij eventuele storing makkelijk kan uitwijken naar een andere frequentie. Tevens is deze vergunning goedkoper dan een vergunning bij gebruik op een specifieke plaats.

Vergunning voor een specifieke plaats

Naast de landelijke portofoonvergunning is er ook een vergunning aan te vragen voor gebruik op een specifieke plaats. Deze vergunningen hebben een vaste frequentie, waarbij het Agentschap Telecom bij uitreiking controleert of deze frequentie in de directe omgeving beschikbaar is en niet stoort met andere frequenties in het gebied. Deze vergunning is zeer geschikt als portofoons bepalend zijn voor uw bedrijfsprocessen.

Wat zijn de kosten van een zendvergunning?

De kosten van een zendvergunning zijn te verdelen in twee kostenposten: eenmalige kosten en jaarlijkse terugkerende kosten. Agentschap Telecom bepaalt jaarlijks de tarieven voor zendvergunningen en publiceert deze op haar website. De kosten voor een zendmachtiging liggen op het moment van schrijven op € 209,- eenmalig en € 79,- per jaar. Indien er een vaste post van toepassing is, dan zijn de kosten voor het jaarlijks toezicht momenteel € 388,-. U kunt de actuele tarieven voor portofoons en mobilofoons ook vinden in de sectie ‘regeling vergoedingen’ op de website van Agentschap Telecom. Voor België neemt u contact op met het BIPT

Hoe werkt deze zendvergunning voor mijn bedrijf?

Een zendvergunning is nodig als er op een locatie via de portofoons gecommuniceerd gaat worden en de portofoons voldoen aan één van de eerdergenoemde voorwaarden. Mocht u meerdere vestigingen hebben, dan is er voor elke locatie één zendvergunning nodig, tenzij Agentschap Telecom anders besluit. De eerder genoemde kosten staan los van het aantal portofoons dat gebruikt gaat worden. Deze vergunning is dus geldig voor elke portofoon die gebruikt wordt binnen de locatie. Mocht u deze stappen niet willen doorlopen, dan kunt u kiezen voor portofoons zonder vergunning (vergunningsvrije portofoons, ook wel walkie talkies genoemd). Met een walkie talkie kunt u bij ontvangst gelijk aan de slag. Let op: walkie talkies bieden aanzienlijk minder bereik dan de portofoons waarbij een vergunning vereist is. Meer lezen over de verschillen? Lees het artikel: Verschil tussen portofoons en walkie talkies?

Hoe vraag ik een portofoon vergunning aan?

SMELT helpt u graag bij het aanvragen van een zendvergunning. Mocht u zelf de aanvraag willen verzorgen, dan kan dit via het Agentschap Telecom. Agentschap Telecom is een Nederlandse overheidsorganisatie en onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Agentschap Telecom is de enige organisatie in Nederland die vergunningen mag toekennen. Naast het verstrekken van vergunningen is Agentschap Telecom ook verantwoordelijk voor het controleren van de vergunningen. U hebt de vrijheid om deze zendvergunning te wijzigen of op te zeggen.

Er kunnen aan de hand van deze informatie geen rechten worden ontleend. De voorwaarden of uitspraken van Agentschap Telecom zijn altijd bindend.